április 22., 2

 

Távvezeték nézőben Szlovéniában...

Egy 110 kV-os távvezeték teljes rekonstrukcióját megelőző bejáráson vettem részt, ahol az itthonitól keményebb terepviszonyok mellett kell a munkákat végezni. Sok oszlophoz csak gyalog lehet eljutni...

március 29 ., 2

Március 21-én rendeztük Ágasegyházán a Tavasz Kupa tájfutó versenyt.

március 14 ., 2

A verseny második napja még egy picivel kellemesebb időt hozott a tegnapinál, azonban ma voltak a hosszabb pályák, így nem mindenki élvezte a kellemes meleg napsütést...

március 13., 2

A Miramare-kastély (olasz: Castello di Miramare; német: Schloss Miramar) egy 19. századi romantikus kastély, amely Habsburg Miksa osztrák főherceg (majd mexikói császár, I. Ferenc József öccse) és felesége, Sarolta belga királyi hercegnő részére épült isztriai fehér márványból Északkelet-Olaszországban, a Trieszti-öbölben, Trieszttől kb. 8 km-re. 1856 és 1860 között emelték Carl Junker tervei alapján Miksa főherceg utasítására.

A terjedelmes (22 hektáros) tengerparti parkot maga Miksa tervezte. A kőszirtet, amelyre épült és amelynek abban az időben semmilyen növényzete nem volt, számos trópusi növény segítségével művelték meg.

Miksa főherceg és Sarolta mielőtt elfoglalták volna a mexikói trónt, elvállalva ezzel annak előnyeit és terhét, életük boldog periódusát töltötték az osztrák riviérán, így választva el magánéletüket az udvari kötelességektől. Itt fogadta Miksa 1864. április 10-én a mexikói küldöttséget, amely felkérte őt mexikói császárnak.

A kastélyt 1955-ben államosították és jelenleg múzeum működik benne, kilátást nyújt a szikla csúcsáról a Grignano-öbölre és azon túl az Adriai-tengerre. Az épületet egy olasz stílusú, szintén látogatható kert veszi körül, melyben az egész világból összegyűjtött növényfélék (beleértve egészen ritka fajokat is) találhatóak.

A kastélyban megtekinthetőek: Miksa lakószobái, melyek hajókabinokra hasonlítanak, ugyanis a herceg 1854-től az osztrák haditengerészet főparancsnoka volt; Sarolta lakószobái; a vendégszobák; a téli és a nyári ebédlő; az információs szoba, mely bemutatja a kastély történelmét és a park építését valamint Amadeonak, Aosta hercegének lakosztálya 1930-as évekbeli racionalista bútorzattal. Minden szoba az eredeti, 19. század közepéből származó díszekkel, tárgyakkal, bútorokkal van berendezve (kivéve az információs szoba és a 20. századi lakosztály). Kiváltképp figyelemre méltó a zeneszoba, ahol valamikor Sarolta zongorázott, és most a kiállítás 7. szobája. A 19. szobában Cesare dell'Acqua festményei tekinthetőek meg, amelyek Miramare történetét ábrázolják. Végül a látogatók megtekinthetik a tróntermet, amelyet a 2000-es évek elején állítottak helyre korábbi pompájába.

A kertben is több látványosság kapott helyet, mint például két tavacska, egy a hattyúknak és egy a lótusz virágoknak, a kastély melléképületei ("Castelletto"), egy bronz Miksa-szobor és egy kis kápolna, melyben a "Novara" zászlóshajó maradványaiból készült keresztet tartják. Miksa ezen a hajón indult útnak, hogy Mexikó császára legyen.

A parkban számos botanikai faj és fontos szoborgyűjtemény található. A szobrok a park számos ösvénye mellett elszórtan lelhetőek fel. Figyelemre méltó még a helyreállított istálló, melynek első emeletén eredeti dekorációja tekinthető meg, a földszintjén pedig időszakos kiállításokat tartanak, hasonlóan a régi üvegházhoz és a kiskastélyhoz.

A palotában annak idején Erzsébet királyné is sokszor megfordult. A klagenfurti Minimundus parkban megtekinthető a kastély 1:25 arányú makettje.

"A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából."

március 13 ., 2

Gyönyörű, igazi tavasz volt a Lipica Open első napja, 16-17 fokot is lehetett mérni.

március 12.., 2007

A Postojna környéki karsztvidék egyik kellemes kiránduló helye.

 

március 06 ., 2

Bátaapátiban rendeztük a 2010-es Télűző Kupát és a Baranya megyei Hosszútávú Bajnokságot. A télűzéshez illően napsütéses időben zajlott a verseny, csak a hőmérő nem akarta még a tavaszt mutatni :)

 

Ennek a lapnak Ön a . látogatója.